AGP - 粮食和农业植物遗传资源的保存
 

粮食和农业植物遗传资源的保存

非原生境保存是指对在其自然生长地域之外的生物多样性成分进行保护。其主要保护措施有基因库等储存设施;目前世界上共有数百个基因库,实现了数百万份资源的保存和利用。

原生境保存系指物种可存活种群在其自然环境中的保持和恢复,如涉及驯化或栽培植物物种,则在其发展其独特特性的环境中保持和恢复。原生境保存的常用手段包括遗传储备保存农场保存

 

粮农组织在加强有关植物遗传资源保护的技术援助、技术支持和提高认识方面居于领先地位。通过与国际、区域和国家伙伴的合作,我们实施了多个项目来加强能力以应对技术和政策层面的问题,并编写基因库标准以及针对具体作物的保存技术准则和其他出版物。

年通过的《粮食和农业植物遗传资源国际条约》是扩展植物遗传资源保护和利用价值及需求道路上的一个重要里程碑。2004年,粮农组织与国际生物多样性组织代表这一领域的众多国际研究机构,联合成立了全球作物多样性信托基金,以确保作物多样性的保存和可获得性,进而维护世界粮食安全。

The revised Genebank Standards for Plant Genetic Resources for Food and Agriculture were endorsed at the 14th Regular Session of the CGRFA, Rome, 15-19 April 2013. Read more here.

ar ch en fr ru sp

The Svalbard Global Seed Vault

Created and funded by the Government of Norway. GCDT funds the operation and management. It is an answer to the need for the best possible assurance of safety for the world’s crop diversity, made possible within the IT-PGRFA, as an agreed international legal framework for conserving and accessing crop diversity. For more information, go to this page.