Nytt internationellt skogsbrukspris

Wangari MaathaiAktivist från Nepal får Wangari Maathaipriset

Det första Wangari Maathaipriset någonsin delades igår ut till skogsbruksaktivisten Narayan Kaji Shrestha från Nepal. Han tilldelas priset bland annat för sina insatser med att främja skogsskötsel på lokal nivå. Ceremonin ägde rum i Rom vid FAO:s skogskommitté (COFO).

Wangari Maathaipriset grundades av nätverket för skogssamarbete (CPF), där FAO är en aktiv medlem. Priset skapades för att uppmärksamma arbetet med att upprätthålla och skydda skogar och till minne av Wangari Maathai, den Kenyanske miljöaktivisten som blev den första afrikanska kvinnan att tilldelas Nobels fredspris för sitt bidrag till hållbar utveckling, demokrati och fred.

Det största priset fick Narayan Kaji Shrestha från Nepal för sitt enastående arbete med Nepals skogar. Under flera decennier har han uppmärksammat skogsfrågorna vid olika internationella skogsbruksevenemang runt om i världen. 

”Narayan Kaji Shresthas arbete fångar Wangari Maathais ande”, säger FAO:s biträdande generaldirektör för skogsbruk, Eduardo Rojas-Briales. ”Hans vision, mod, engagemang, intelligens och arbete uppmärksammas med denna utmärkelse."

Kaji Shresthas ledde tidigt projekt för att skapa större delaktighet i lokalt beslutsfattandet bland kvinnor och bybor från de lägre kasterna. Han var även med och initierade landets första samfälliga skogskoncern. Mer än en fjärdedel av Nepals skogar är nu skyddade av samfällighetsorganisationer. Priset inkluderar en prissumma på 20 000 dollar. 

I år har juryn beslutat att dela ut ett särskilt hederspris på 2000 dollar till Kurshida Begum från Bangladesh för hennes enastående insatser för att hjälpa kvinnorna i hennes by. Hon var med och anordnade lokala vaktstyrkor som tillsammans med skogsförvaltningens vakter skyddar skogarna och den biologiska mångfalden i Tenkaf naturreservat från olaglig avskogning och tjuvjakt.

Både Rosemary Wanjiru Maina, syskonbarn till Wangari Maathai, och professor Stephen Kiama Gitahi från Wangari Maathaiinstitutet för fred och miljövetenskap deltog i prisceremonin.

CPF består av 14 internationella organisationer som tillsammans arbetar för att främja skogsskötsel, bevarande av skogar och hållbar utveckling.  

last updated:  Tuesday, October 2, 2012