Generaldirektören minns nobelpristagaren och FAO goodwill-ambassadören Rita Levi Montalcini

En outtröttlig förkämpe för en värld utan hunger går ur tiden

2012-12-31

Rita Levi MontalciniDen italienska forskaren och läkaren Rita Levi Montalcini avled den 30:e december vid 103 års ålder. FAO utsåg Montalcini till goodwill-ambassadör 1990.

"Professor Montalcini var internationellt erkänd som en av världens skarpaste hjärnor. Vid FAO ansågs hon vara en klok och älskvärd vän, och en outtröttlig förespråkare för en värld utan hunger," säger FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva.

"FAO kommer att vara henne evigt tacksam för sitt arbete med att föra upp hunger, undernäring och extrem fattigdom på den internationella agendan" tillade han.

Montalcini var läkare och neurobiolog och tilldelades Nobelpriset i medicin år 1986. Hon utsågs också till ”senator på livstid” i Italien. Som goodwill-ambassadör skrev hon artiklar om situationen för de hungrande i världen. Hon deltog och talade regelbundet vid viktiga FAO evenemang.

Under de senaste åren uppmanade Montalcini ungdomar att bli mer delaktiga i kampen mot hungern, en situation som hon kallade "en tragisk verklighet."

last updated:  Friday, January 4, 2013