Nya påven ger sitt stöd till kampen mot hunger och fattigdom

Graziano da Silva deltog som FN:s representant vid installationen av påve Franciskus

2013-03-20

Påve Franciskus hälsar på Graziano da Silva och hans fru. ©FAO/L'Osservatore RomanoFAO:s generaldirektör Graziano da Silva närvarade på tisdagen vid installationen av påve Franciskus i Vatikanen och sa att FN betraktar påven som en ”vän av de fattiga” som stödjer kampen mot hunger, undernäring och extrem fattigdom.

Graziano da Silva deltog vid ceremonin, som representant för FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, tillsammans med andra digniteter och de stora massorna som alla samlats på Petersplatsen för tillställningen.

”Vi ser påve Franciskus som en förkämpe för de mest utsatta individerna i samhället och deras rättigheter och behov”, sa Graziano da Silva. Han noterade även att påven valt sitt namn efter helgonet Franciskus av Assisi, känd som en vän av de fattiga.  

”Stödet från Vatikanen och andra religioner är oumbärligt i strävan mot att utrota hungern, skapa en hållbar framtid och förbättra livet för de mest utsatta bland oss. Dessa ansträngningar är inte bara politiskt och ekonomiskt rimliga, utan de är även moraliskt riktiga” menar Graziano da Silva.

Efter ceremonin hälsade generaldirektören på påve Franciskus och prisade hans föregångare, påve Benedictus XVI, för hans stöd i kampen mot hungern och i synnerhet för hans försök att motverka instabila livsmedelspriser. Detta gjorde Benedictus XVI genom uppmaningar om åtgärder för att förhindra spekulationer kring livsmedelspriser på råvarumarknader.

”Påve Franciskus försäkrade mig om att Vatikanen även framöver kommer att stödja kampen mot hunger och fattigdom” sa Graziano da Silva och tillade att påven även gett sitt samtycke till fortsatta samtal för att diskutera möjliga åtgärder.

last updated:  Wednesday, March 20, 2013