## **Social Protection contribution to Climate Risk and Disaster Management**

Workshop – Bangkok 8-10 April 2019

## Day 1 - Key concepts in social protection and climate risk management

9.00	20 min	Registration and coffee	RAP	
Session 1.1	- Introduction	(total: 50 minutes)		
Start Time	Duration	Name Session	Methodology	Material / facilitator
9:20	10 min	Opening Remarks	FAO Speech	RAP
9:30	15 min	Introductions	Welcome exercise using "answer-with-your-feet"	FS
9:45	15 min	Discussion of the programme	Facilitator presents + questions	DL
10.00	10 min Setting of ground rules Facilitator lead		DL	
Session 1.2	- Rural liveliho	ods, poverty and vulnerability to climate risks (total: 60 minutes)		
Start Time	Duration	Name Session	Methodology	Material / facilitator
10:10	15 min	SNAP!	SNAP Exercise (energizer, key concepts)	DL
10:25	45 min	Session A: Rural livelihoods, poverty and vulnerability to climate risks  Lecture, exercise and discussion		DL Powerpoint, Flipchart
11:10	20 min	Suggested Break		
Session 1.3 - 'Key concepts and functions of social protection' (total: 60 minutes)				
Start Time	Duration	Name Session	Methodology	Material / facilitator
11:30	15 min	Energetic introduction to social protection	Game time! SP Farming Juggle	DL/FS
11:45	45 min	Session B: Introduction to Social Protection	Lecture and discussion	DL Powerpoint, Flipchart

12:30 60 min Lunch

Session 1.4	Session 1.4 - Linking SP to Climate Risk Management: reducing risk & vulnerability, and increasing productive investments (total: 70 minutes)				
Start Time	Duration	Name Session	Methodology	Material / facilitator	
13:30	10 min	Energetic introduction to linking SP to climate risk management	Circle activity	DL Balls of various sizes	
13:40	60 min	ssion C - Linking SP to Climate Risk Management: reducing risk & Lecture and discussion DL Powerpoint, Flipcharts  Inerability, and increasing productive investments		DL Powerpoint, Flipcharts	
14:40	20 min	Suggested Break			
Session 1.5	– day one grou	ip work (total: 75 minutes)			
15:00	:00 75 min Group Work 1 Droughtland DL/FS/CJ/ HP Exercise E and Instructions		DL/FS/CJ/ HP Exercise Background and Instructions		
Session 1.5 - Closing (total: 20 minutes)					
Start Time	Duration	Name Session	Methodology	Material / facilitator	
16:15	20 min	Closing the day	I like, I wish, I wonder	DL/FS	

## Day 2 - CRM and social protection – Shock- responsive SP / Implications for Policy and Programming

8.30	30 min	Coffee (optional)			
Session 2.1 -	Session 2.1 - Recap (total: 30 minutes)				
Start Time	Duration	Name Session / Objective	Methodology		
9:00	10 min	Recap Day 1	Buzz with your neighbor	DL/FS	
9:10	20 min	Clarifications Day 1	Discussion	DL	
Session 2.2 -	Linking SP to	Climate Risk Management: disaster preparedness and response	e (total: 180 min)		
Start Time	Duration	Name Session / Objective	Methodology	Material / facilitator	
9:30	60 min	Social Protection game	Game time! (master the <u>disaster</u> )	FS/DL/CJ Game materials	
10:30	15 min	Suggested Break			
10:45	75 min	Session D, Part 1 - Linking SP to Climate Risk Management: disaster preparedness and response	Lecture and discussion	DL PowerPoint Flipchart	
12:00	30 min	Real life debate	Debate	DL/FS PowerPoint Flipchart	

12:30	l 60 min	l Lunch
12.30	00 111111	Luncii

Session 2.3 -	Session 2.3 - Challenges and Opportunities for Linking SP-CRM (Total: 190 Minutes)				
Start Time	Duration	Name Session / Objective	Methodology	Material / facilitator	
13:30	45 min	Game time: Paying for predictions	Game time! (Paying for <u>predictions</u> )	CJ/FS/DL Game materials	
14:15	45 min	Session D, Part 2 - Linking SP to CRM: EWEA and FbA	Lecture and discussion	CJ Powerpoint, Flipchart	
15:00	15 min	Suggested Break			
15:15	85 min	Country Group Work 2	Hazardland	DL/FS/CJ/ HP Exercise Background and Instructions	
Session 2.4	Session 2.4 - Closing (total: 20 minutes)				
Start Time	Duration	Name Session	Methodology	Material / facilitator	
16:40	20 min	Explain Homework Exercise	Explanation	DL	
		Closing the day	Answer with your feet!	DL/FS	

## Day 3 - CRM and Social Protection - Putting it into Practice

8.30	30 min	Coffee (optional)			
Session 3.1	Session 3.1 - Recap (total: 30 minutes)				
<b>Start Time</b>	Duration	Title Session	Methodology		
9:00	10 min	Recap Day 2	Buzz with your neighbor	DL/FS	
9:10	20 min	Clarifications Day 2	Discussion	DL	
Session 3.2.	Session 3.2 Challenges and Opportunities for Linking SP and CRM (Total: 105 min)				
Start Time	Duration	Name Session	Method		
9:30	60 min	Session E: Challenges & Opportunities in Linking SP & CRM	Lecture and discussion	FS PowerPoint, Flipchart	
10:30	45min	Group Work: finalization and Prep Discussion	Group discussion	Facilitator	
11:15	15 min	Suggested Break			
Session 3.3	Session 3.3 - Country Group Work (Total: 75 minutes)				
Start Time	Duration	Title Session	Description	Method	
11:30	75 min	Marketplace	Marketplace Presentations	DL/FS Flipcharts/stations	

Session 3.4 – Synthesis, Way forward, and Closing (Total: 135 minutes)				
Start Time	Duration	Title Session	Description	Method
13:45	15 min	Synthesis Discussion	Reflection	DL/FS
14:00	60 min	Going forward	"I/we will " Exercise	DL/FS + HP
15:00	15 min	Suggested Break		
15:15	30 min	Survey and formal Closing	Survey: Answer with your Feet	DL/FS + HP
			Clarifications	
15:45	15 min	Wrap-up and Formal closing	FAO Speech	RAP