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DRAFT REVISED CODEX GENERAL STANDARD FOR IRRADIATED FOODS

Governments and international organizations wishing to submit comments on the following subject
matter are invited to do so no later than 1 January 2003 as follows: Netherlands Codex Contact Point,
Ministry of Agriculture, Nature Management and Fisheries, P.O. Box 20401, 2500 E.K., The Hague, The
Netherlands (Telefax: +31.70.378.6141; E-mail: info@codexalimentarius.nl, with a copy to the
Secretary, Codex Alimentarius Commission, Joint FAO/WHO Food Standards Programme, FAO, Viale
delle Terme di Caracalla, 00100 Rome, Italy (Telefax: +39.06.5705.4593; E-mail: Codex@fao.org).

BACKGROUND

1. The 34th Session of the Codex Committee on Food Additives and Contaminants requested a drafting
group led by the Philippines to revise the Codex General Standard for Irradiated Foods based on the written
comments submitted and the Committee’s discussions for circulation, additional comment and further
consideration at its next meeting (ALINORM 03/12, para. 81).

SUMMARY OF MAJOR AND MINOR ISSUES FOR THE DRAFTING COMMITTEE IN
REVISING THE DRAFT CODEX GENERAL  STANDARD FOR IRRADIATED FOODS

 A) Section 2.2,  Absorbed Dose

2. The recommendation  made to the 34th CCFAC was to delete the upper dose limit for the overall average
absorbed dose of a food at 10 kGy  based on  the report of a Joint FAO, IAEA and WHO Study Group
(1999) on the wholesomeness of foods irradiated above 10 kGy.  At the 34th CCFAC, some countries
recommended  that a decision on this  matter be postponed until the EC Scientific Committee on Foods had
provided an opinion on the implications to human health of the results of an EC-funded study  on the
toxicological effects of pure compounds of 2 alkyl cyclobutanones (2-ACB’s), specifically 2-
dodecylcyclobutanone, which  is  found in irradiated fat containing foods.

3. The  EC Scientific Committee on Foods commented on the above studies on July 3, 2002. In a final
statement they stated that  “as the adverse effects noted refer almost entirely to in vitro studies, it is not
appropriate, on the basis of these results, to make a risk assessment for human health associated with the
consumption of 2-ACB’s present in irradiated fat-containing foods.”  The Committee also stated that
“reassurance as to the safety of irradiated fat-containing foods can be based on the large number of feeding
studies carried out with irradiated foods which formed the basis for the wholesomeness assessments of
irradiated foods published hitherto by WHO/FAO/IAEA”  (WHO Technical Report Series No. 659).



4. The  WHO  recently issued a statement to the 19th Meeting of the International Consultative Group on
Food Irradiation (ICGFI), a body of government–designated experts on food irradiation operating under the
aegis of the FAO/WHO/IAEA on November 11-14, 2002 in Vienna, that “In view of the growing body of
evidence, including negative Ames tests with 2-dodecylcyclobutanone, that these compounds pose no health
risk to consumers, WHO has no basis to question the conclusions of several Joint FAO/IAEA/WHO expert
groups as well as many national expert advisory bodies that irradiated foods are safe and nutritionally
adequate.”

5. Countries in the drafting group that continue to recommend the deletion of the 10 kGy limit on the basis
of the scientific evidence and technological need based on the requirements of some country regulations,
are Australia, the Philippines, Thailand, the United States and the International Consultative Group on Food
Irradiation (ICGFI).  On the other hand, Japan, Korea, UK and the Netherlands for the same reasons as the
EC,  and Consumers International, continue to disagree with the deletion of the 10 kGy limit on the basis of
the lack of or weak evidence of technological need, current non-use of doses above 10 kGy, consumer
perceptions and the need for more complementary studies on 2 ACB’s.

6. The   new text in Section 2.2 is recommended  to achieve compromise on  this issue.

B)  Section 4.1, General Requirements.

•  Members of the drafting committee  were divided on the use of the term “technological need”  vs
“technical objective”  in this paragraph. The term “technological requirement” is proposed as a
compromise as it could be perceived as less  restrictive then “technological need”  in the application
of the technology.

•   There was also  objection to the use of the  statement  “of benefit to consumers” as it opens the door
to trade disagreements based on the existence or lack of consumer  benefits perceived differently
between countries. As Codex standards are expected to specifically protect consumer health,  a
compromise  phrase to define  the expected consumer benefit  (i.e that of health protection) is
recommended.

C) Issues which were recommended by one member of the drafting committee but which were not included
in the proposed new text for the reasons indicated below:

•  Objection to the use of the term “overall average dose” in Section 2.2 as it has little value in
assessing the absorbed dose delivered to the product. This is true and is also the reason why the 10
kGy limit as “overall average dose” absorbed should be deleted. However as consensus could not be
obtained on the deletion, the statement as originally contained in the standard has to remain.

•  Inclusion of a footnote on measures to prevent the contamination of food by radioactivity  in the use
of Cs  137 as a radiation source. There is likely no need for this as the Joint FAO/IAEA Division on
Food and Agriculture of the IAEA as Secretariat to ICGFI,  provided information that there should
be no apprehensions that Cesium-137 is difficult to handle. Cesium chloride pellets are doubly
encapsulated in stainless steel and absorbed into an appropriate configuration such as a plaque or
cylinder made up of pencils or rods  of the radionuclide pellets.

7. Keeping the 10 kGy limit in Section 5.3 on RE-IRRADIATION, as dependency on re irradiation may
result in an increase in microbiological risk. This may not appear necessary as changes in bacterial flora of
dry products at low doses, as that required  for insect disinfestation or other  applications for which re-
irradiation will be necessary,  would be minimal as these low doses have little effect on microorganisms.



DRAFT REVISED CODEX GENERAL STANDARD FOR IRRADIATED FOODS

1. SCOPE

This standard applies to foods processed by ionizing radiation that is used in conjunction
with applicable hygienic codes, food standards and transportation codes. It  does not apply to foods
exposed to doses imparted by measuring instruments used for inspection purposes

2.  GENERAL REQUIREMENTS FOR THE PROCESS

2.1 Radiation Sources

The following types of ionizing radiation may be used:

(a) Gamma rays from the radionuclides  60Co or 137Cs;

(b) X-rays generated from machine sources operated at or below an energy level of 5 MeV;

(c) Electrons generated from machine sources operated at or below an energy level of 10 MeV.

2.2 Absorbed Dose

For the irradiation of any food, the minimum absorbed dose should be sufficient to achieve the
technological purpose and the maximum absorbed dose should be less than that which would compromise
wholesomeness or would adversely affect structural integrity, functional properties, or sensory attributes.1
In any case, the overall average dose absorbed by a food should not exceed 10 kGy except  for dried
aromatic herbs, vegetable seasonings and spices  which require a maximum dose of 30 kGy.  It is recognized
that high dose irradiation has no effect on product safety. 1

2.3 Facilities and Control of the Process

2.3.1 Radiation treatment of foods  should be carried out in facilities licensed and registered for this
purpose by the competent  authority.

2.3.2 The facilities shall be designed to meet the requirements of safety, efficacy and good hygienic
practices of food processing.

2.3.3 The facilities  should be staffed by adequate, trained and competent personnel.

2.3.4 Control of the process within the facility  should include the keeping of adequate records including
quantitative dosimetry.

2.3.5  Facilities and records  should be open to inspection by appropriate  authorities.

2.3.6 Control should be carried out in accordance with the Recommended International Code of Practice
for Radiation Processing of Foods (CAC/RCP 19-1979,  under revision).

___________________________________
1.High Dose Irradiation: Wholesomeness of Food Irradiated with Doses above 10kGy, Report of a Joint
FAO/IAEA/WHO Study Group, Technical Report Series 890 WHO. Geneva, 1999; Safety and Nutritional
Adequacy of Irradiated Foods, WHO, Geneva, 1994; and Wholesomeness of Irradiated Food, Report of Joint
FAO/IAEA WHO Expert Committee, Technical Report Series 659, WHO, Geneva, 1981.



3. HYGIENE OF IRRADIATED FOODS

3.1  The irradiated food should be prepared, processed, and transported hygienically in accordance with
the provisions of the Recommended International Code of Practice – General Principles of Food Hygiene
(CAC/RCP 1-1969, Rev.3-1997), including the application of the seven principles of Hazard Analysis and
Critical Control Point (HACCP) system where applicable for food safety purposes.  Where appropriate, the
technical requirements for the raw materials and end product should comply with applicable hygienic codes,
food standards, and transportation codes.

3.2 Any relevant national public health requirement affecting microbiological safety and nutritional
adequacy applicable in the country in which the food is sold should be observed.

4. TECHNOLOGICAL REQUIREMENTS

4.1  General Requirement

The irradiation of food is justified only when it fulfils a technological requirement and/or is
beneficial for the protection of consumer health. It should not be used as a substitute for  good hygienic and
good manufacturing practices or good agricultural practices.

4.2 Food Quality and Packaging Requirements

The doses applied shall be commensurate with the technological and public health purposes to be
achieved and shall be in accordance with good radiation processing practice. Foods to be irradiated and their
packaging materials shall be of suitable quality, acceptable hygienic condition and appropriate for this
purpose and shall be handled, before and after irradiation, according to good manufacturing practices taking
into account the particular requirements of the technology of the process.

5. RE-IRRADIATION

5.1 Except for foods with low moisture content (cereals, pulses, dehydrated foods and other such
commodities) irradiated for the purpose of controlling insect reinfestation, foods irradiated in accordance
with Sections 2 and 4 of this standard  should  not be re-irradiated.

5.2 For the purpose of this standard, food is not considered as having been re-irradiated when: (a) the
irradiated food is prepared from materials which have been irradiated at low dose levels for purposes other
than food safety, e.g. quarantine control, prevention of sprouting of roots and tubers; (b) the food, containing
less than 5% of irradiated ingredient, is irradiated; or when (c) the full dose of ionizing radiation required to
achieve the desired effect is applied to the food in more than one increment as part of processing for a
specific technological purpose.

5.3 The cumulative overall average dose absorbed should not exceed 10 kGy as a result of   re-
irradiation except for dried aromatic herbs, vegetable seasonings and spices which require a maximum dose
of 30 kGy.

6. LABELLING  

6.1 Inventory Control

For irradiated foods, whether prepackaged or not, the relevant shipping documents shall give
appropriate information to identify the registered facility which has irradiated the food, the date(s) of
treatment and lot identification.



6.2 Prepackaged Foods Intended for Direct Consumption

The labelling of prepackaged irradiated foods should indicate the treatment and in all aspects should be in
accordance with the relevant provisions of the Codex General Standard for the Labelling of Prepackaged
Foods (CODEX STAN 1-1985, Rev.2-1999).

6.3 Foods in Bulk Containers

The declaration of the fact of irradiation  should be made clear on the relevant shipping documents.  In case
of products sold in bulk to the ultimate consumer, the international logo and the words “irradiated” or
“treated with ionizing radiation” should appear together with the name of the product on the container in
which products are placed.

6.4 Post Irradiation Verification

When required and where applicable, analytical methods for the detection of irradiated foods may be used to
enforce authorization and labeling requirements. The analytical methods used should be those adopted by the
Codex Commission.


