FAO in the Islamic Republic of Iran

فائو از تلاش‌های ایران جهت جریان‌سازی اقدامات اقلیمی و تأمین مالی پروژه‌های اقلیمی حمایت می‌کند

17/03/2021

تهران – طی ۱۲ ماه اخیر و علیرغم چالش‌های ایجاد شده بر اثر همه‌گیری بیماری ویروس کرونا و محدودیت‌ها و تعطیلی‌های مرتبط با آن، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) همچنان به پیشبرد تعهدات خود در حمایت از ایران جهت رسیدگی به چالش‌های فزاینده ناشی از تغییرات اقلیمی و تقویت بیش از پیش تلاش‌های جاری ملی در زمینه حفظ محیط زیست و تنوع زیستی و افزایش تاب‌آوری میلیون‌ها خانوار روستایی در کشور، ادامه می‌دهد.

طی این مدت، فائو با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، پروژه «برنامه آماده‌سازی و پشتیبانی مقدماتی صندوق اقلیم سبز برای جمهوری اسلامی ایران» جهت تقویت ظرفیت کشور در دسترسی، مدیریت مؤثر، پایش و راهبری تأمین مالی پروژه‌های اقلیمی را با تمرکز بر اقدامات ناظر بر سازگاری و کاهش تغییرات اقلیمی در تمامی بخش‌های مرتبط در سطح کشوری به پیش برده است.

بر این اساس، فائو و سازمان حفاظت محیط زیست با هدف ایجاد محیطی مناسب و رویه‌هایی تسهیل‌گر برای اقدامات اقلیمی، با انجام مطالعات لازم، تدوین و تهیه گزارش‌های ضروری، و برگزاری کارگاه‌های آموزشی و نشست‌های مشورتی، ضمن شناسایی کمبودهای موجود و دسترسی به دیدگاه‌های و نقطه‌نظرات میدانی و درونی، به تدوین راه‌حل‌های لازم و آموزش دست‌اندرکاران جهت مشارکت در اقدامات مرتبط با سازگاری و کاهش تغییرات اقلیمی پرداخته‌اند.

فائو در راستای ایجاد یک سازوکار هماهنگی مؤثر درون سازمان حفاظت محیط زیست، و با هدف تقویت دو نهاد اصلی دخیل در تأمین مالی اقدامات اقلیمی شامل «مرجع صلاحتیت‌داری ملی» و «کمیته ملی تأمین مالی اقدامات مرتبط با تغییرات اقلیمی»، بر مبنای تحلیل شکاف‌ها و نقصان‌های موجود، ضمن ارائه توصیه‌های پیشنهادی خود، برنامه‌ای کاری را برای این دو نهاد ملی تدوین کرده است.

فائو با حمایت سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین بر مبنای نتایج نشست‌های مشورتی خود با طیف گسترده‌ای از دست‌اندرکاران توانست فهرست و شبکه دست‌اندرکاران دخیل در ابتکارها و سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با تغییرات اقلیمی در ایران را تهیه و تدوین کند. بر اساس این دستاورد و کارگاه‌های برنامه‌ریزی‌شده آتی، فائو یک «چارچوب راهبردی تعامل با دست‌اندرکاران» را تدوین خواهد کرد. هدف از تدوین این چارچوب راهبردی، تضمین مشارکت و نقش‌آفرینی دستگاه‌ها، سازمان‌ها و دیگر طرف‌های ذی‌نفع دولتی، خصوصی و جامعه مدنی در رویه‌های دو نهاد «مرجع صلاحیت‌دار ملی» و «کمیته ملی تأمین مالی اقدامات مرتبط با تغییرات اقلیمی» است.

فائو همچنین در حال توسعه یک بستر آنلاین جهت به‌اشتراک‌گذاشتن دستورالعمل‌ها و دیگر اطلاعات مرتبط با صندوق اقلیم سبز با دست‌اندرکاران و درگیر نهادهای ذی‌نفع ملی است.

طی یکسال اخیر با وجود چالش همه‌گیری کرونا و ضرورت‌های حفظ فاصله‌گذاری فیزیکی، فائو توانست با فراهم کردن فرصت‌های آموزشی  فشرده برای کارشناسان و مدیران دو نهاد «مرجع صلاحیت‌دار ملی» و «کمیته ملی تأمین مالی اقدامات مرتبط با تغییرات اقلیمی»، آموزش‌های ضروری را در زمینه دیدگاه‌ها، مفاهیم، ابزارها و معیارهای لازم برای تدوین سند پیشنهادی پروژه‌ها جهت دسترسی به تأمین مالی اقدامات اقلیمی در اختیار آن‌ها قرار دهد.  

همچنین به‌منظور تضمین حمایت ملی از پیشنهادهای ارائه شده جهت دسترسی به منابع مالی اقدامات اقلیمی، و براساس کارگاه‌های مشورتی و آموزشی برگزار شده برای دست‌اندکاران، فائو توانست نسخه اولیه ترتیبات «فرآیند عدم اعتراض» را برای مرجع صلاحیت‌دار ملی با هدف احصاء موافقت (و عدم اعتراض) دست‌اندرکاران دخیل، تدوین کند. هدف از تدوین این ترتیبات، نهادینه‌کردن و شفاف‌سازی فرآیندها و معیارهای سنجش، ارزیابی، امتیازدهی و اولویت‌گذاری پروژه‌های پیشنهادی است.

در پایان ۱۲ ماه تلاش و مواجه با چالش‌های متعدد و در شرایطی که در آستانه آغاز سال نوی ایرانی و جسن نوروز هستیم، فائو همچنان به تعهد خود جهت حمایت از تلاش‌های کشور در زمینه بهبود سازوکارهای برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری در اقدامات مرتبط با تغییرات اقلیمی پایبند است.

فائو به عنوان نهاد پیشروی سازمان ملل متحد در ترویج رویکردهای هوشمند به اقلیم در کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی، از تلاش کشورهای عضو در زمینه تدوین و اجرای سیاست‌های و اقدامات مرتبط با سازگاری و کاهش تغییرات اقلیمی حمایت می‌کند.