Ai mânca un morcov ca cel de mai sus? Dar dacă aceasta ar ajuta la combaterea schimbărilor climatice? 25-30% din producția de morcovi nu ajunge la etapa de vânzare din cauza aspectului inestetic. ©Ralu Cohn/shutterstock.com
Se spune adesea că frumusețea este în ochii privitorului. Dar când vine vorba de fructe și legume, o treime din ele nu ajung niciodată pe rafturile magazinelor deoarece sunt respinse în drumul lor de la fermă la magazin. În timp ce supermarketurile au un rol important în acest proces, trebuie să ne examinăm și noi gusturile. Vom alege oare un măr oval, de culoare pală, sau vom opta totuși pentru unul perfect rotund și strălucitor? Unul din acestea ar face cu siguranță o fotografie pe Instagram mai frumoasă decât celălalt, dar în cele din urmă, ambele vor avea gustul la fel de bun și ar satisface foamea ta.
Peste 820 de milioane de persoane suferă de foame zilnic, în timp ce la nivel global se pierde sau se risipește 1/3 din ce se produce. În cazul fructelor și legumelor, aproape jumătate (45%) sunt irosite. În lumea noastră în care se atestă o creștere a evenimentelor meteorologice extreme și a schimbărilor climatice, optarea pentru fructe mai puțin estetice nu este doar o chestiune de etică, ci și de salvare a resurselor. Resurse naturale valoroase se pierd în producerea hranei pe care o aruncăm. Este nevoie de 13 litri de apă pentru a crește 1 roșie și de 50 de litri de apă pentru a produce o portocală. De asemenea, în procesul de producție este nevoie de semințe, de sol, de munca fermierilor și de combustibil necesar pentru transportarea hranei. Toate aceste resurse sunt pierdute atunci când fructul acestor eforturi este risipit.
Risipa poate surveni în mai multe moduri și în diverse părți ale lanțului valoric. Să ascultăm istorioarele unui morcov, a unei banane și a unui cartof.
Istorioara morcovului
Un morcov se confruntă adesea cu multe obstacole înainte de a ajunge chiar și la un supermarket. Trebuie să respecte cerințele rigide pe care le au supermarketurile pentru fructe și legume. Uneori, morcovii trebuie să treacă prin aparate cu senzori care le analizează defectele estetice. În cazul în care sunt ușor pali, nu de un portocaliu strălucitor, au denivelări sau sunt rupți, morcovii sunt mutați în grămada destinată pentru hrana animalelor, chiar dacă aceștia sunt încă potriviți pentru consumul uman. În total, aproximativ 25-30% din morcovi, nu ajung în magazine din cauza defectelor fizice sau estetice. La piețele de fermieri sau în magazinele agricole, vânzările de morcovi pot depăși unele standarde estetice stricte pe care supermarketurile le au, dar ați cumpăra un morcov care arată neobișnuit?
Stânga: Pe care l-ați alege? Prin alegerea fructelor și a legumelor care sunt imperfecte sau răscoapte, noi, ca și consumatori, putem contribui la salvarea tuturor resurselor care au contribuit la producerea alimentelor. © saiko3p / shutterstock.com
Dreapta: Dacă învățăm să iubim fructele și legumele imperfecte, am putea economisi o parte din mâncarea care este irosită doar din cauza modului în care arată. © Ekaterina Matronitckaia / shutterstock.com
Istorioara bananei
Bananele sunt un fruct deosebit de fragil. Chiar dacă acestea ajung în magazinele sau piețele de produse alimentare, modul în care acestea sunt stivuite sau ambalate pot deteriora aceste produse. Manipularea bananelor poate avea un impact negativ asupra aspectului lor și poate provoca mai rapid ruperea fructelor. În mod normal, consumatorii nu doresc să cumpere produse care sunt prea coapte, moi, decolorate sau deteriorate. Deci, iată un sfat pentru dvs.: dacă intenționați să mâncați fructele în aceeași zi, cumpărați-le pe cele care sunt deja coapte. Dacă nimeni nu le alege, acestea vor ajunge în gunoi în loc de stomacul cuiva.
“Totul are o frumuseţe, dar nu toată lumea o vede.“– Confucius
Istorioara cartofului
Unele alimente cum ar fi cartofii se pierd sau se risipesc atunci când sunt procesați în alte feluri de mâncare. De exemplu, cartofii destinați pentru cartofi prăjiți, pot fi risipiți în stadiul în care sunt tăiați în fâșii. Fâșiile se rup ușor în timpul etapelor de procesare și ambalare. Cartofii rupți sunt adesea aruncați, deoarece de obicei este mai ieftin să-i arunci decât să-i reutilizezi. Alți cartofi care se distrug în timpul etapei de încărcare sau transport sunt excluși înainte de a ajunge la fabrica de ambalare. Dezvoltarea unor piețe pentru produsele "substandard", cum ar fi cartofii rupți, care sunt încă sigure pentru consum, hrănitoare și au gust bun, ar fi o modalitate de a reduce pierderile de alimente sau pierderile cauzate de erorile de prelucrare, ambalare sau transport.
Știați că? Sunt necesari 50 de litri de apă pentru a produce o portocală. Peste 820 de milioane de persoane suferă de foame zilnic, iar schimbările climatice dăunează din ce în ce mai mult agriculturii. Salvarea fructelor și legumelor inestetice nu este doar o chestiune de etică, ci și de salvare a resurselor. @ Jiang Hongyan / shutterstock.com
O mare parte din această risipă poate fi prevenită. Alegerea produselor inestetice, păstrarea corectă a fructelor și a legumelor și consumul a ceea ce aveți deja în frigider înainte de ceea ce este nou achiziționat sunt doar câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face în viața de zi cu zi pentru a crea o lume cu #FoameteZero și a combate schimbările climatice. Faceți loc în inimile voastre pentru fructele inestetice, astfel ca ele să umple stomacurile și nu gropile de gunoi.
Află mai multe