FAO Türkiye

Tarım sektörü Türkiye'deki Suriyeli mültecilere umut veriyor

01/04/2019

Otuz Suriyeli işçi, bugün Kahramanmaraş'taki Dağcıoğlu Baharat kırmızı biber üretim fabrikasında işlerine başlıyor. Suriyeli çalışanlar, Mart ayının ortalarında Kilis'teki bir istihdam fuarının bitiminde fabrika sahibi Mehmet Dağcı tarafından işe alındı.

Söz konusu istihdam fuarı, FAO ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan ve Japonya hükümeti tarafından finanse edilen projenin bir parçasıydı.  “Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluklar için İstihdam İmkânlarının Geliştirilmesi ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yolu ile Dayanıklılık Oluşturma” projesi, tarımsal gıda sektöründe yeni istihdam şansları ve gelir kaynakları edinmelerine yardımcı olmak amacıyla Suriyeli mültecilere ve ev sahibi topluluklardaki Türk vatandaşlarına mesleki eğitim vermektedir.

Türkiye'de yaşayan pek çok Suriyeli mülteci, düzensiz gelir ve hayat pahalılığı gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıyadır. Düşük vasıflı ve düşük ücretli işlerde çalışarak bu zorlukları aşmaya çalışmaktadırlar. Bu proje kapsamında sunulan eğitim, mültecilerin tarımsal gıda sektörüne ve Türk diline ilişkin becerilerini arttırarak yeni ve daha uzun vadeli iş fırsatlarına ulaşmalarına olanak sağlamaktadır.

Bugün işe başlayan 30 kişi, altı ay boyunca biber fabrikasında çalışmaya devam edecek. 30 Suriyeliden oluşan başka bir grup ise Ağustos ayı itibarıyla üç ay boyunca fabrika için biber tarlalarında çalışmaya başlayacak.

Proje kapsamında bazıları Suriyeli mülteciler, bazıları ise ev sahibi topluluğun üyeleri olan toplam 250 faydalanıcı, Şanlıurfa ve Kilis'te gıda ve tarımsal üretim konularında eğitim gördü.

Şanlıurfa bölgesinde 125 faydalanıcı, yerel gıda üretimi ile canlı hayvan ve sürü yönetimi hakkında eğitim aldı. Kilis'te ise 100 faydalanıcı, Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen sebze, Antep fıstığı ve zeytin üretimi eğitimlerine katıldı. Bunlara ek olarak Kilis belediyesi, 25 faydalanıcıya arıcılık eğitimleri verdi. Programı tamamlayan tüm kursiyerlere yeni edindikleri becerilere yönelik birer kanıt niteliğinde olan sertifikalar sunuldu.

Sebze, Antep fıstığı ve zeytin üretimi konularında eğitim almış olan 82 kişi, istihdam fuarı kapsamında özel sektördeki işverenler ve temsilciler ile görüştü. Etkinlik sırasında işverenler, kursiyerlerin yüzde 27'sinden fazlasını işe alma taahhüdünde bulundu. Fuara katılan yerel üreticiler, bu gibi etkinliklerin hem işverenler hem de çalışanlar açısından faydalı platformlar olduğunu ve işçi talebini karşılamaya yardımcı olduğunu ifade etti.

Beslenme çalıştayı Suriyeli mültecilerin beslenme düzenlerini iyileştirmeye yardımcı oluyor