Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Ulusal Eylem Planı Oluşturuldu
Ankara -Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ortaklığında yürütülen ‘’Küresel Toprak Ortaklığı Bağlamında Tarım Altyapı Hizmetlerinin Güçlendirilmesi’’ Teknik İş birliği Projesinin kapanış toplantısı 26 Kasım 2019 Ankara’da gerçekleştirildi.
Proje kapsamında toprak kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için toprak ile ilgili kurumlarda kapasite geliştirme yoluyla “ulusal bir politika” oluşturmak, bir eşgüdüm mekanizması kurmak, toprak veri yönetimi ve bilgi sistemi için tavsiye niteliğinde “ulusal bir strateji” belirlendi. Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Ulusal Eylem Planı olarak adlandırılan bu plan FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü idaresinde ulusal ve uluslararası uzmanlar ile tüm paydaşların ortak çalışması neticesinde bir strateji ve politika geliştirme belgesi olarak ortaya konuldu. Küresel tarım ve gıda güvenliği hassasiyetlerini dikkate alarak, güncel “Dünya Toprak Sözleşmesi” çerçevesinde ulusal ölçekte sürdürülebilir toprak yönetiminin ilke ve uygulamalarını tanıtmak, farkındalığını arttırmak ve eylemleştirmek hedeflendi.
Strateji ve Eylem Planının amacı, toprağa yönelik tüm tehditleri kapsamlı ve tutarlı bir şekilde ele alarak, gelecekteki nesiller için ülke topraklarının sağlıklı kalmasını ve ekonomik faaliyetlerin bağlı olduğu ekosistemleri destekleyebilmeyi sağlamak için ortak bir yasal çerçeve oluşturmaktır.
Kapanış çalıştayı Tarım Reformu Genel Müdürü Sayın Hasan Özlü’nün konuşması ile başladı. Sayın Özlü, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmada doğal kaynakların özellikle de toprak kaynaklarının sürdürülebilir ve etkili kullanımı ile sürdürülebilir arazi yönetim planlamasının öncelikli konular olduğunu vurguladı. Hasan Özlü, “Bunun içinde eldeki veri kaynaklarının günümüz yeni teknolojileri kullanılarak tanımlanması, haritalanması ve coğrafi veri tabanlarının oluşturulmasını kapsayan ‘Toprak Bilgi Sistemi’nin oluşturulması büyük öneme sahiptir.” dedi.
Hasan Özlü konuşmasında proje kapsamında hazırlanan “Küresel Toprak Paydaşlığı ve Türkiye Bilgi Sistemi” kitabının Türkiye’nin toprakları hakkında bilgi sağladığını ve aynı zamanda sürdürülebilir toprak yönetiminin temel prensipleri hakkında farkındalık yaratmanın amaçlandığı iletti. Bu kitabın Türkiye’nin etkin ve sürdürülebilir toprak kullanımı ve tarımsal verimliliğini arttırmasını sağlayacak politikalar geliştirmesine yardım edeceğini vurgulayan Sayın Özlü, ayrıca iklim değişikliği, toprak bozulması ve ekosistem servisleri gibi küresel programlara da katkı sağlayacağını ekledi.
Kapanış çalıştayı FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun konuşması ile devam etti. Viorel Gutu, projenin Mart 2018’de başladığını ve bugün burada kapanış toplantısını gerçekleştirmekten onur duyduğunu söyledi. Hazırlanan Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Ulusal Eylem Planı, sürdürülebilir toprak yönetimini desteklemeye yönelik etkili stratejiler, politikalar ve uygulamalar oluşturma yönünde, karar vericiler, araştırmacılar, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve diğer toprak paydaşları için, 5-yıllık bir zaman dilimi dâhilinde gerçekleştirilebilecek, amaçları, hedefleri, eylemleri ve faaliyetleri gösteren bir referans doküman ve yol haritası olduğu vurguladı.
Çalıştay FAO Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman’ın konuşması ile sona erdi. Sheikh Ahaduzzaman FAO ve paydaşlar olarak bu projenin hayata geçmesinde uzun bir yol kat edildiğini ve çok faydalı sonuçlar elde edildiğini vurguladı. Konuşmasını, FAO’nun ulusal ve uluslararası danışmanlarından, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nden çok güzel bir teknik ekibin oluştuğunu ve kapasite geliştirme konusunda çok ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizdi ve tüm paydaşlara uygulama sürecindeki özverili çalışmaları için teşekkürlerini ileterek sonlandırdı.