FAO Türkiye

Gıda Kayıplarını ve İsrafını Azaltmak için Destek Projesi’nin Üçüncü Çalıştayı bugün İzmir’de gerçekleşti

Fotoğraf:©Bornova İlçe Tarım
28/11/2019

İzmir, Türkiye –Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde organize edilen “Sıfır Atık Sıfır Açlık: Gıda Kayıplarını ve İsrafını Azaltmak için Destek Projesi” nin üçüncü teknik çalıştayı bugün Ege İhracatçılar Birliği’nde gerçekleşti.
FAO’nun 2011 yılında başlattığı SAVE FOOD (GIDAYI KORU): Gıda Kayıp ve İsraflarının Azaltılması Küresel Girişimi’nin bölgesel devamı olan proje ile gıda kayıpları ve israfı konusunda ilgili toplumsal farkındalık düzeyini arttırmak, bu konuda Türkiye’de gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin anlatılarak uluslararası arenada öncü ülke olması amaçlanmakta.
Bu kapsamda yıl başından itibaren gerçekleştirilen iki çalıştayda il tarım müdürlüğü personeli, özel sektör ve sivil toplum sektörlerinden temsilcileriyle gıda kaybı ve israfında Türkiye’deki mevcut durum ele alındı ve çözüm seçenekleri tartışıldı.
Özel sektör, sivil toplum ve üniversitelerden ilgili temsilcilerin katılımıyla düzenlenen üçüncü çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren FAO Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman:
“FAO olarak 2011 yılından beri gıda kaybı ve israfı üzerine farkındalık arttırmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile iki çalıştay gerçekleştirdik ve Türkiye’de gıda kayıp ve israfın ne düzeyde olduğunu, bunu nasıl daha doğru ölçümleyebileceğimizi ve nasıl azaltabileceğimizi tartıştık.” dedi.
FAO ve Bakanlık olarak ortak hedeflerininbu problemlere değinmek ve çözüm önerileri üretmek olduğunu vurgulayan Ahaduzzaman, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün düzenlenen üçüncü çalıştayda küresel olarak gıda kayıplarının ölçümlenmesine dair yaklaşımları ele almayı ve kayıpların önlenmesi ve azaltılmasındaki güncel bilgileri paylaşmayı hedefliyoruz.”
“Ürünler tarladan raflara gelene kadar ciddi miktarda kayıp yaşanıyor”
Açılış konuşmalarından birini gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak tarladan raflara gelene kadar ürünlerin çok sayıda el değiştirdiğini ve süreç sırasında ciddi miktarda kayıplar verildiğine değindi. Çevredeki örneklere bakıldığında gıda israfı ve kaybının azaltılabildiğini görmenin mümkün olduğunu belirten Uçak:
“Aramızdan bir işletmeci arkadaşımız yaptığı küçük düzenlemelerle bu kayıp oranını kısa sürede yüzde 13’ten 5’e çekti. Yani istendiğinde yapılabiliyor. Umarım bu proje yaşadığımız kayıpların ortadan kalkmasına ön ayak olacaktır” dedi.
“FAO ile birlikte gıda kaybı ve israfı konusunda ulusal strateji belgesi ve eylem planı hazırlıyoruz”
Etkinliğin açılış konuşmalarından birini yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören:
“Dünyada her dokuz kişiden biri yatağına aç gidiyor. Daha derinden baktığımızda bu yaygın açlığın sebebinin üretimdeki yetersizlikten çok dağıtımdaki adaletsizlikten kaynaklandığını görüyoruz. Ancak önümüzdeki 30 yılın tahminleri bize adaletli bir dağıtım olsa da, dünyayı beslemek için yeterli olmayacağını gösteriyor. Biz de bu gerçeklerden hareketle, 2015 yılında G20 Zirvesi’nde gıda kaybı ve israfı konsunu tartışmaya açtık ve gıda kaybı ve israfın azaltılması ve ölçümlenmesine dair bir platform oluşturduk”
Bu platformu canlandırmak için FAO ile birlikte yürüttükleri Sıfır Atık Sıfır Açlık projesine değinen Güngören sözlerine şöyle devam etti:
“Proje ile önümüzdeki yıl başlatacağımız GIDANI KORU Kampanyası’nda duyurusu yapılacak ulusal strateji belgesi ve eylem planını birçok paydaşın görüşünü alarak hazırladık. Böylelikle kampanya öncesinde ve sonrasında yapılacak çalışmalarla gıda kaybı ve israfında durumumuz neredeydi ve nereye geldik doğru bir şekilde ölçümleyebileceğiz.”
Açılış konuşmalarından sonra çalıştay, Sıfır Atık Sıfır Açlık: Gıda Kayıplarını ve İsrafını Azaltmak için Destek Projesi uluslararası danışmanı FAO Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu ve Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erdoğan Güneş’in sunumları ile devam etti.
“Türkiye ile hazırladığımız ulusal strateji belgesi konunun küresel çapta daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak”
FAO Uluslararası Gıda İsrafı ve politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu sunumunda FAO’nun Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12.3 kapsamında geliştirdiği küresel gıda kaybı ve israfı veritabanının Türkiye’yi de içine aldığını ifade etti.
“Tarım ve Orman Bakanlığı tüm diğer ilgili bakanlıklar, özel sektör, sivil toplum ve üniversite temsilcileriyle ile birlikte ulusal strateji belgesi ve eylem planını hazırladık. Böylelikle Türkiye konunun bölgesel ve küresel çapta daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak”.
“Ölçebildiğimizi yönetebiliriz”
Gıda kayıplarının sadece üretici ya da tüketiciyi değil, tüm ulusal ekonomiyi etkilediğini ve konunun küresel düzeyde farklı kurum ve kuruluşların üzerinde çalıştığını vurgulayan Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erdoğan Güneş tarımda, bitkisel ve hayvansal üretimde kayıp oranlarının belirli bir metodolojiye dayanmadan farklı araştırmalarla hesaplandığını ve standart bir metodolojin olmadığını ifade etti.
“Bu nedenle ülkeler arasında doğru bir karşılaştırma yapamıyoruz. Biz bir şeyi doğru ölçebilirsek, yönetebiliriz. Kayıplarla ilgili stratejiler arasında üretimdeki altyapı sorunları başta olmak üzere hasat sonrası oluşan üründe, paketlemede, dağıtımda, işlemede teknik kural ve özenin gösterilmesi sürecinde tarımsal eğitim ve ar-ge çalışmalarına önem verilmelidir”.