FAO Türkiye

FISHCap çalıştayı Kazakistan Cumhuriyeti’nde sürdürülebilir balıkçılığın yollarını aradı

Fotoğraf: © FAO
20/03/2023

Almatı – Kazakistan Cumhuriyeti’nde balık üretimi Sovyet döneminin sonundaki seviyesinin yaklaşık yarısına kadar düştü. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde özellikle iç su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi üretim açısından aşağı yönlü bir eğilim gösterdi. Ancak, bazı dalgalanmalarla birlikte, 2016-2019 döneminde Kazakistan’ın toplam balık üretimi 43 213 tondan 52 572 tona çıktı. Bu büyüme, üretimin av balıkçılığında 41 335 tondan 45 645 tona, su ürünleri yetiştiriciliğinde ise 1 878 tondan 6 933 tona yükselmesinden kaynaklandı. 2019 yılında, Kazakistan’ın kişi başı balık tüketimi 14.6 kg olarak gerçekleşti.

 

Zengin iç su kaynakları ile yetiştiricilik ve dinlence (spor) l balıkçılık alanındaki sayısız yatırım fırsatlarıyla, Kazakistan daha da yakından bakılması gereken bir ülke. Ülkenin 2021-2030 Balıkçılığın Geliştirilmesi Programı balık üretiminin, balık ve balık ürünleri tüketiminin ve bu ürünlerin ihracatının artırılmasını hedefliyor. Balıkçılığın Geliştirilmesi Programı kapsamında, Kazakistan Hükümeti, yetiştiricilerin yüksek kaliteli ve ucuz maliyetli görmektedir. yem ve yavru balığa erişimini artırmak ve destek hizmetlerini (yönetim ve yönetişim çerçevesi, balık sağlığı ve veteriner hizmetleri, vb.) iyileştirmek üzere bir dizi müdahale öngörmektedir.

 

13–18 Mart 2023 tarihlerinde, Kazakistan’ın yetiştiricilik sektörünü geliştirme çabalarına destek olmak üzere bir  çalıştay düzenlendi. Bu çalıştay, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Alanında Ortaklık Programı (FTPP II) çerçevesinde yürütülen ‘Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimi için Kapasite Geliştirme  Projesi– FISHCap)’ bünyesinde gerçekleştirildi. Çalıştay Kazakistan Cumhuriyeti Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Balıkçılık Komitesi ve balık yetiştiriciliği okulu “Balyq Mektep” LLP işbirliği ile düzenlendi.

 

Çalıştay Almatı’ya bağlı Enbekşikazak bölgesinin Esik beldesinde  gerçekleştirildi. Çalıştayın amacı, Kazakistan’da su ürünleri yetiştiriciliğinin potansiyelini araştırmak ve ülkede su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişimini teşvik edip desteklemeyi amaçlayan Balıkçılığın Geliştirilmesi Programı’na (2021-2030) dair uygulamaları konuşmak oldu. Çalıştay boyunca katılımcılara sazan, mersin balığı ve alabalık üretim sistemleri, sucul hayvan sağlığı yönetimi ve tatlı su balığı hastalıkları alanında ayrıntılı bilgiler verildi. Katılımcılar ayrıca balık çiftliklerini ziyaret edip, yetiştiricilik uygulamalarını gözlemleme fırsatı buldular.

 

Çalıştay, Kazakistan’da balık üretiminin artırılmasını desteklemek üzere su ürünleri yetiştiriciliğinin barındırdığı potansiyele yönelik farkındalığın artırılmasına ve Kazakistan’ın şartlarına uygun yetiştiricilik türlerinin ve üretim tekniklerinin anlaşılmasına katkıda bulundu. Katılımcılar arasında bulunan işletme temsilcileri, teknik uzmanlar, balık yetiştiricileri ve olası yatırımcılar, yeni yetiştiricilik işletmelerinin kuruluşlarına  yönelik bilgi edinme ve tecrübe paylaşma fırsatı buldu.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: