FAO Türkiye

FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı , deprem bölgesi için yeni proje hazırlığına başladı

Fotoğraf: © FAO
07/05/2024

Diyarbakır –Küresel Çevre Fonu (GEF) Sekizinci döneme ait projelerden birisi olan ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Ormana Bakanlığı işbirliğinde yürütülecek olan “Türkiye'de Depremden Etkilenen Bölgedeki Tarım Ekosistemlerinin İyileştirilmesi için İyi Tarım Uygulamalarının Entegre Edilmesi” projesinin hazırlık çalışmaları serisi Diyarbakır’da gerçekleştirilen çalıştay ile başladı.

 

Çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Temsilcileri, FAO yetkilileri, Adana, Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Elâzığ, Malatya illerinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden temsilciler, üretici birlikleri ve çiftçiler katıldı. Katılımcılarla birlikte depremden dolayı bölgede tarımsal alanda yaşanan tahribat konusunda görüşmeler yapıldı. Bölgede tarım alanında öncelikli olarak nelere ihtiyaç duyulduğu konusunda belirli konu başlıkları üzerinde ihtiyaç analizi yapılarak projenin depremden etkilenen illerde belirlenen hedefler doğrultusunda yapabileceği katkılarayönelik olarak fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Yaptığı açılış konuşmasında FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Dr. Ayşegül Selışık çalıştayda şunları dile getirdi:İyi tarım uygulamalarına yönelik sahada yapılan çalışmaları GEF çerçevesi içerisinde iklim değişikliği, arazi tahribatı ve biyolojik çeşitliliğin korunması odağında üretim sistemine nasıl entegre edilebileceği büyük önem arzetmektedir.  Buna yönelik olarak, tüketicinin  güvenilir gıdaya ve üreticinin de genş pazarlara erişiminin nasıl sağlanabileceği üzerine yoğunlaşılması bu çalıştayın temel amacıdır. Bu proje ile tarım alanında, üretilen ürünlerin insan sağlığına ve üretim koşullarına uygun olması, aynı zamanda çiftçilerin de gelir düzeyini artırıcı ürünlerin desteklenmesinin yanı sıra çevreyi koruyan doğa temelli çözümlerin de üretime entegre edilmiş bir model olarak geliştirilmesini hedefliyoruz.”.

 

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Mustafa Ertan Atalar ise sözlerine Diyarbakır ve bölgede tarımın tarihçesinden bahsederek bölgenin verimli hilalin merkezinde bulunduğunu ve tarım ve medeniyetin gelişmesine önemli katkılarının bulunduğuna değindi.  Atalar, depremden dolayı bölgede tarımsal anlamda çok fazla tahribatın yaşandığına vurgu yaparak, bu projeyle tarımsal kalkınma konusunda çok faydalı gelişmeler elde edileceğine değindi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sayın Dr Basak Egeselsözlerine son zamanlarda tarım ve gıdanın bütün ulusal stratejilere yön verdiğini, bütün Dünya'nın; tarımın, sürdürülebilirliğin, çevrenin, çevreye karşı bilincin oluşturulmasına yönelik eylem planları ve stratejik planlarının oluşturulduğuna vurgu yaptı. Günümüzde kaliteli üretimin sertifikasyon sistemiyle belgelenmesinin kaçınılmaz hale geldiğine değinerek Bakanlık yetkileri dahilinde iyi tarım yapmak isteyen gönüllü üreticilerle yıllık sözleşme imzalandığının ve böylelikle üretimin her aşamasının kontrol altına alındığının altını çizdi.

 

FAO GEF Portföy Koordinatörü, Erdoğan Özevren,  GEF programlarının yapısını açıkladı ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin uygulanması, iklim değişikliği, erozyon ve çölleşme kontrolü, arazi bozulması nötralitesi ve çevresel kirlilik gibi odak alanları vurguladı. Ayrıca, yukarıdaki unsurları sağlamak için yaklaşımlar ve önlemler hakkında konuştu. Türkiye'deki GEF kapsamında tamamlanan ve devam eden projeleri de tartışarak, bu girişimlerin kapsamında elde edilen başarıları vurguladı.

 

Açılış konuşmalarını takiben katılımcılar iki gruba ayrılarak depremin bölge tarımına olan negatif etkilerinin azaltılması yönünde karşılan sorunlar konusunda bilgi alışverişinde bulundular. Proje teknik lideri Fazıl Düşünceli ve danışmanları Ufuk Kırmızı, Erol Kahveci ve Erhan Akça nın modöratörlüğünde gerçekleştirilen grup çalışmalarında depremin olumsuz etiklerinin bertaraf edilmesi, üretmm sistemlerinin güçlendirilmesi ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılabilmesi için kritik önem arz eden ana sorunlar ve çözüm yolları konularında değerlendrmelerde bulunuldu.

 

Bu çalıştayın çıktıları ile proje yazım aşamasına başlanacak ve hazırlanan proje dokümanının FAO uzmanları ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri projenin GEF sekretaryasına sunulmasını sağlayacak.