FAO Türkiye

Güney-Güney İşbirliği Projesi FAO-Türkiye Ortaklık Programlarına yeni bir soluk getiriyor

© Unsplash/Cytonn Photography
14/02/2024

Ankara– FAO-Türkiye Ortaklık Programları altında geliştirilen "Güney-Güney İşbirliği Yoluyla Kapasite Geliştirme (SSTC)" başlıklı yeni projenin başlangıç çalıştayı, 6 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Proje, Türkiye ve katılımcı ülkeler arasındaki SSTC eylemlerini kolaylaştırmak ve FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) ve FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) kapsamında uygulanan diğer proje ve faaliyetlerin etkilerini artırmak için tasarlandı.

 

Mart 2027'ye kadar FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı kurumlarının işbirliği ile yürütülecek olan bu proje, yararlanıcı ülkelerde yerel, uygun maliyetli ve başarısı kanıtlanmış kalkınma çözümlerini teşvik ederek yaygınlaştıracak; bitki koruma, sulama, tohum sektörleri, arıcılık ve ormancılık gibi belirli alanlarda kapasite geliştirme için uzmanlık, bilgi ve deneyimlerin paylaşımını destekleyecektir.

 

Proje, FTPP II ve FTFP yararlanıcı ülkelerinden devlet kurumları, akademik kurumlar, küçük çiftçiler, kırsal kesimdeki kadınlar ve gençler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu dahil olmak üzere çok çeşitli paydaş gruplarını hedefleyecektir. Söz konusu ortaklık programlarının ilgili projeleri ile birlikte uygulanacak bu projenin, teknik uzmanlık paylaşımı ve ortak girişimlerin geliştirilmesi yoluyla işbirliğini güçlendirmesi beklenmektedir.

 

Projenin başlangıç çalıştayı FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli ve Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören tarafından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Düşünceli, projenin Orta Asya, Kafkasya ve alt bölgenin ötesindeki yararlanıcı ülkeler arasındaki işbirliğini daha da güçlendirebileceğini vurguladı ve bu etkileşimlerin daha güçlü işbirliği ve verimli ortaklıklara yol açmasını umduğunu ifade etti. Güngören, projenin, ortak ülkelerle birlikte çeşitli tematik alanlarda bilgi ve deneyim paylaşımına olanak sağlayacağını belirterek SSTC'nin ortaklar arasında kapsamlı kalkınma çözümlerini teşvik etmek için önemli ve iyi tasarlanmış bir mekanizma olduğunu ekledi. Ayrıca, SSTC'nin, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA'lar) başarılması açısından kritik bir rolü olduğunu vurguladı.

 

Açılış konuşmalarının ardından, toplantıya katılan uzmanlar proje hakkında sunum ve değerlendirmeler yaparak, bitki koruma, sulama, tohum sektörleri, arıcılık ve ormancılık alanlarında teknik uzmanlık paylaşımına yönelik yapılan planları ve ilerlemeleri tartıştılar.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de başlatılan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR:

 

Orta Asya ülkeleri Güney-Güney İşbirliği çabaları aracılığıyla Türkiye'nin uzmanlığından yararlanıyor