Page tools

标准

Popular
 
Latest

保护健康,促进贸易

什么是《食品法典》?

《食品法典》汇集了食品法典委员会通过的标准、准则和操作规范。该委员会, 也称为“食典委”,是粮农组织/世卫组织联合食品标准计划的核心部分,由粮农 组织和世卫组织设立,旨在保护消费者 健康,确保食品贸易公平,其于1963年举行了第一届会议。[ ……更多内容]

我们为什么需要法典标准?

法典标准确保食品安全、可进行贸易。188个法典成员谈判了所有领域有关食品安全和质量的科学建议。法典食品安全文本是解决世贸组织贸易争端的参考文件。[ ……更多内容]

法典和……

动物饲料

良好动物饲喂在保障动物卫生和福利,以及生产安全和优质的动物源性产品方面发挥关键作用。

抗菌素耐药性

抗菌素耐药性是对全球人类和动物健康的主要威胁,且越来越令人担忧。它还影响食品安全、粮食安全,以及数百万农户的经济福利。

生物技术

虽然人们对生物技术及其应用的很多方面鲜有争议,转基因生物却经常引起非常激烈的辩论。

污染物

污染物指并非有意添加于食品和饲料的化学物质,可对动物和人类健康带来风险。

营养与标签

食品标签是帮助消费者选择健康且安全食品的最重要工具之一。

农药

用于公共健康的农药旨在限制疾病的可能性。根据其性质,很多农药都可对人类、动物或环境带来某些风险。

科学办法

食典委各附属委员会在制定标准时需要分析风险。由粮农组织/世卫组织组织的专家机构向法典提供了独立的科学建议。这些机构还向成员国政府直接提供建议。 [……更多内容]

充分的科学依据

近期会议


即将举行的会议将重新安排

CCFL46
食品标签法典委员会
魁北克市
加拿大
26/09/2021 - 01/10/2021
CCFO27
油脂法典委员会
TBA18-22/10/2021
CCNFSDU42
营养和特殊膳食用食品法典委员会
TBC22-26/11/2021
CCFH52
食品卫生法典委员会
圣迭戈
美国
29/11 to 03/12/2021

 Publications

CAC43 magazine Each year this annual report, in a captivating magazine format, records the work of the Codex Alimentarius from one Commission to the next.
Before the COVID-19 pandemic brought a halt to international travel and physical meetings in March 2020, some of the technical committees and all six FAO/WHO Coordinating Committees did meet as planned.
With a special focus on the Codex regions including contributions from Member Countries, the Codex parent organizations and some of the global experts who work with Codex, this 4th edition of the magazine reports on local, regional and global issues effecting food safety and fair practices in food trade.



Through this publication we see the Codex family demonstrating resilience, patience, prudence and persistence in our work to achieve better and fairer food trade globally

Guilherme Da Costa
Chairperson, Codex Alimentarius Commission

最新视频

法典和可持续发展目标

2015年9月25日,各国通过了旨在消除贫困、保护地球、确保人人享有繁荣的一系列目标。食典工作如何实现这些目标? [……更多内容]